Hvordan kan jeg få fat i en Stabyhoun-hvalp?
Dansk Stabyhoun Klub står ikke for salg af hvalpe i Danmark, men de fleste hvalpe som avles gennem klubben, vil fremgå af klubbens hvalpeliste (https://www.stabyhoun.dk/hvalpe/hvalpeliste.aspx). På klubbens hjemmeside kan du ligeledes finde en oversigt over de opdrættere i Danmark, der har ønsket et link til deres hjemmeside via klubben (https://www.stabyhoun.dk/links.aspx). Hvis du er interesseret i at få en hvalp, kan du kontakte en eller flere opdrættere og anmode om at komme i betragtning til en hvalp hos dem. Hvis du ikke allerede har mødt en Stabyhoun, vil vi kraftigt opfordre til, at du gør det ved at besøge en eller flere af vores besøgsfamilier. På denne liste kan du se, hvem der har sagt ja til at få besøg (https://www.stabyhoun.dk/hvalpe/besoegsfamilier.aspx).
Kan man være sikker på at få en hvalp, hvis man står på venteliste hos en opdrætter?
Nej. Opdrætteren kan ikke vide før sidst i tævens drægtighed, hvor mange hvalpe der kommer, og det er først når de er født, at man kan se, hvilket køn de er. Står du på venteliste hos flere opdrættere, bør du give besked, hvis du får en hvalp fra en anden opdrætter eller beslutter dig for en anden race, så de kan tage andre ind på listen. I Danmark fødes der omkring 100 stambogsførte Stabyhoun-hvalpe om året, og til sammenligning fødes der mere end 2000 stambogsførte Labrador Retrievere på et år.
Hvad er proceduren, hvis jeg ønsker at importere en Stabyhoun-hvalp fra et andet land?
Kontakt avlsudvalget. Hvis du ønsker at importere en hvalp til fremtidig avl, vil vores internationale kontakt meget gerne hjælpe dig med at finde en egnet hvalp i udlandet.
Hvad koster en Stabyhoun-hvalp?
I Danmark koster en Stabyhoun-hvalp mellem 12.000 og 17.000 kroner (2022/2023)
Fortæl mig om medlemskab af Dansk Stabyhoun Klub
Medlemskab af Dansk Stabyhoun Klub koster 250 kroner om året for et enkeltmedlemskab og 400 kroner årligt for et familiemedlemskab. Når du køber en hvalp, der er opdrættet i henhold til klubbens retningslinjer, får du gratis medlemskab året ud. Som medlem er du er med til at støtte klubbens arbejde med racen Stabyhoun. Betalingen går til at drive klubbens website, til at afholde klubbens udstillinger og til betaling af klubbens adgang til ZooEasy, som er den hollandske stambogsdatabase for Stabyhoun samt til medlemskab af den hollandske Stabyhoun klub NVSW. Bestyrelsen arbejder gratis.
Som medlem vil du modtage klubbens medlemsblad "DASK" 4 gange årligt. Du har også mulighed for at deltage i klubbens aktiviteter og den årlige udstilling, få din hund mentalbeskrevet og modtage vejledning om avl, samt få svar på spørgsmål om racen. Noget af det kan du også få uden at betale medlemskab, men er du medlem, støtter du klubbens arbejde. Du har ligeledes mulighed for at få adgang til klubbens lukkede Facebook-gruppe og få ZooEasy-adgang.
Hvad med kastrering og sterilisering?Fordi Stabyhoun er så sjælden en race, opfordrer Dansk Stabyhoun Klub alle, der får en Stabyhoun-hvalp, enten fra Danmark eller udlandet, til at lade den modne fuldt ud uden kastration eller sterilisering før en beslutning træffes. Hvis man har mod på det, råder Dansk Stabyhoun Klub ligeledes til at overveje, at lade sin hund indgå i avl ved enten at få et kuld hvalpe, eller ved at stille sin hanhund til rådighed for avl, hvis det kan være gavnligt for racens genpulje. Dansk Stabyhoun Klub står altid til rådighed for rådgivning om avl.
Jeg er interesseret i, at min hund skal indgå avl – hvordan gør jeg?
Det er klubbens ønske, at så mange hunde som muligt indgår i avl, så vi sikrer racens diversitet. Hvis du ønsker at bruge din hund i avl, skal den først godkendes til avl. Avlskrav for Stabyhoun er, at hunden skal have røntgen af hofter og albuer, som skal registreres i Dansk Kennel Klub. Resultatet skal være HDA, B eller C og AD0 eller AD1. Du skal derfor købe rekvisitioner hos DKK, inden du får din hund røntgenfotograferet. Din hund skal opnå mindst én Very Good på en officiel hundeudstilling eller på en eksteriørvurdering. Din hunds status for Cerebral Dysfunktion (CDF) skal være kendt. De fleste hunde er fri via deres forældre, men nogle skal have taget en DNA prøve ved egen dyrlæge, og prøven skal sendes til et laboratorie. Du kan få hjælp i avlsudvalget til at tjekke din hunds status. Disse krav gælder uanset, om det er en han eller tæve du har, som du ønsker avlsgodkendt. Har din hund en alvorlig sygdom eller er den kryptokid (mangler en eller begge testikler), kan den ikke blive avlsgodkendt. Du kan læse mere om avl her (https://www.stabyhoun.dk/avl-sundhed/avl-hvordan.aspx).
Hvad hvis jeg ikke er sikker på, om jeg er interesseret i avl?
Kontakt avlsudvalget. Vi vil hjælpe dig med vejledning og sætter dig gerne i kontakt med en opdrætter eller hanhundeejer, som du kan tale med om, hvordan det er at have sin hund i avl, og hvilke overvejelser der kan være.
Hvad sker der, hvis jeg bliver nødt til at omplacere min Stabyhoun?Det er vores ønske, at ingen Stabyhoun nogensinde kommer i et usikkert internatmiljø. Derfor råder vi til, at købere og opdrættere i deres kontrakt er enige om de specifikke vilkår for genhusning af hvalpen, hvis omstændighederne gør, at hvalpen/hunden har brug for et nyt hjem. Nogle opdrættere ønsker at få forkøbsret til at købe hunden tilbage til en på forhånd aftalt pris (f.eks. 50 % af den oprindelige pris). Andre opfordres til at søge omplacering via Dansk Stabyhoun Klub, som samarbejder med ejeren om at finde et nyt hjem til hunden i Danmark. Ønsker du omplacering via klubben, er det gratis for medlemmer. For ikke-medlemmer koster dette et omplaceringsgebyr på 250 kroner, som dækker at de nye ejere indtræder i foreningen. Klubben bestemmer ikke, hvem der skal overtage en hund, det er udelukkende en aftale mellem ejer og køber.