Stabyhoun er overordnet en meget sund race og iht. klubbens formålsparagraf arbejder DASK på at bidrage til at bevare og/eller forbedre racens sundhed, temperament, eksteriør og brugsegenskaber.
DASK har løbende drøftelser med avlsrådet i Holland (NVSW), vi deltager i møder og har også adgang til en international database, som NVSW driver over Stabyhoun i hele verden, stambogsmateriale og informationer om sygdomme.
DU kan støtte dette arbejde ved at indberette undersøgelser og sygdomme via: Indberetning
Den første Stabyhoun kom til Danmark i 1995. Den hund og de efterfølgende hunde, der blev indført fra Holland, er siden hen blevet til mange Stabyhouns. Mange gener er krydset siden.
Hvor mange Stabyhouns, der pt. er i Danmark, ved vi ikke, men vi ved, at et grundigt avlsarbejde i DASK og blandt opdrætterne af Stabyhouns har gjort, at vi i dag har en masse sunde hunde.
Her kan vi kort nævne, hvad DASK har haft fokus på. Nogle af tingene er der restriktioner for i avlsarbejdet. Andre er vi bare opmærksomme på f.eks. via registreringer i den internationale database. Fælles for alle er, at hyppigheden af forekomster er meget lille i vores race.
Hoftedysplasi (HD)
En lidelse i hundens hofteled, som kan udvikle sig til smertevoldende slidgigt. Avlshunde undersøges for dette inden de indgår i avlen. Du kan læse mere på siden ”HD/AD/CDF” link
Albueledsdysplasi (AD)
En lidelse i hundens albueled. Avlshunde undersøges for dette inden de indgår i avlen. Du kan læse mere på siden ”HD/AD/CDF” link
Cerebral dysfunktion (CDF)
Dette er en genetisk betinget neurologisk sygdom, som er arvelig. Men genfejlen kan påvises via en blodprøve. Hunden kan være – fri – bærer – eller syg. Og det er kun hvis man parrer to bærer med hinanden, at man får syge hvalpe. Derfor er sygdommen nem at undgå. Hvis begge forældre er frie, så er hvalpen også fri, og man behøver ikke at tage blodprøve.
Du kan læse mere på siden ”HD/AD/CDF” link
Epilepsi
Epilepsi er ligesom CDF en genetisk betinget sygdom. Det er en sygdom, der viser sig ved anfald. Det er meget individuelt, hvorfor hunde får anfald. Det er en livsvarig sygdom, der kan behandles. Epilepsi kan bredt opdeles i to typer – primær (eller idiopatisk) og sekundær (eller symptomatisk).
Man kan ikke som ved CDF teste for genet og derfor kan man ikke genteste sig ud af sygdommen. En hund, der får epilepsi, vil få et avlsforbud – og kan på den måde ikke indgå i avlen. Vi har i Danmark heldigvis meget få Stabyhouns, der har epilepsi.
På www.epilepsihund.dk kan du læse mere om sygdommen.